Vi är denna vecka glada att få välkomna Monica Pardo till kontoret som vår nya praktikant. Monica, som gör sin praktik som en del av programmet Korta Vägen för nyanlända akademiker, har i Colombia bland annat jobbat med att utveckla tariffstrukturer för dricksvatten, som hon berättar mer om i intervjun nedan.

Hur kommer det sig att du sökte praktik hos Oxford Research?

För lite mer än ett år sedan flyttade jag till Sverige, med många förväntningar och framförallt med ett mål att få möjligheten att fortsätta utvecklas professionellt. Min flytt är början på ett nytt spännande kapitel i ett land där det finns många nya upplevelser och möjligheter till att bland annat hitta mitt drömjobb. När jag fick se Oxford Research praktikannons genom Korta Vägen var en av de saker som tilltalade mig mest att få arbeta med samhällsfrågor. Jag har alltid varit intresserad samhällsfrågor och genom min professionella erfarenhet har detta intresse ökat.

Berätta lite om Korta Vägen-programmet?Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning för att akademiker med utländsk bakgrund som nyligen har kommit till Sverige. De gör en kartläggning av våra akademiska kompetenser, ger utbildning och karriärvägledning (till exempel juridiskkurs, ekonomisvenska, cv-teori, personlig marknadsföring, m.m.), och letar kvalificerade praktikplatser inom det område som motsvarar våra kunskaper

Vad jobbade du med i Colombia innan du flyttade till Sverige?

I Colombia arbetade jag på en myndighet och på ett forskningscentrum. Genom mitt arbete som controller på “Tillsynsmyndighet för Dricksvatten och Sanering” hade jag möjligheten att bidra till utvecklingen av myndighetens tariffstruktur. Detta syftade till att garantera hög vattenkvalitet och hög beläggning på dricksvatten och sanitet. Jag har också arbetserfarenhet som forskningsassistent på “Colombianska Observatoriet för Vetenskap och Teknologi”. Här utvecklade jag olika projekt för att producera statistik och indikatorer om vetenskap, teknologi och innovation i Colombia på lokal, regional och nationell nivå.

Vad ser du mest fram emot med din praktik här på Oxford Research?

Oxford Research verkar vara ett företag där jag kan tillämpa och dela med mig av mina kunskaper. Jag tror även att ni kan erbjuda mig fortsatt kompetensutveckling på både professionell och personlig nivå. Just därför var praktiken det jag letade efter!

Läs mer om utbildningen Korta Vägen här