Som nordiskt konsultföretag har Oxford Research kontor i både Stockholm och Köpenhamn. Det utnyttjade vår danskfödda analytiker Louise Fabricius som under försommaren spenderade en vecka på det danska kontoret. I en intervju berättar hon om sina upplevelser från vistelsen, och delar också med sig av roliga fakta om våra kollegor på andra sidan sundet.

I samband med att Louise befann sig på det danska kontoret fick det svenska kontoret besök av Lise Smed Olsen, som till vardags jobbar som senioranalytiker på Oxford Research Danmark.

Hur uppkom idén om att du och Lise skulle göra ett utbyte?

Lise har tidigare arbetat på Nordregio i Stockholm och jag är dansk och har både pluggat och jobbat Köpenhamn i många år. Efter att ha lärt känna varandra på förra årets strategiresa började vi tidigt i våras prata om att det vore roligt att få tillbringa lite längre tid i våra respektive gamla hemstäder och att det även skulle kunna vara givande att göra det inom ramen för ett jobbutbyte. Så det slutade med att vi bytte lägenhet, skrivbord och kollegor i en vecka i början av juni. Under veckan jobbade vi med våra vanliga projekt men deltog även i möten och hade förstås en massa samtal med våra kollegor på respektive kontor. 

Vilka lärdomar tar du med dig från veckan på det danska kontoret?

Även om vi ingår i samma företagsfamilj och ofta samarbetar inom uppdrag har vi rätt olika arbetssätt. Danskarna jobbar också mot andra typer av kunder, vilket skulle kunna vara spännande för oss i Sverige att utforska mer. 

Det var även givande och trevligt att tillbringa tid med och lära känna våra danska kollegor bättre. Det gör en stor skillnad att sitta i samma lokal och bolla idéer och tankar kring uppdrag, jämfört med att skicka iväg en e-post till någon man endast är ytligt bekant med. Jag tror att det finns potential för mer gränsöverskridande samarbeten i olika format, och att alla gynnas av att ha mer kontakt och känna varandra bättre.

Har du några “fun facts” eller roliga anekdoter att dela med dig av?

Som dansk kan jag ändå tillåta mig att säga att danskarna (precis som vi på svenska kontoret!) lever upp till många av de stereotyper vi har om varandra. De är färre vegetarianer, dricker mer öl, och håller gärna vilda diskussioner. Dessutom är det inte så tokigt med takterrass i matrummet och McDonalds på bottenplan när man är glassugen en varm sommardag.