I januari började Sofia och Vera som praktikanter på Oxford Research i Stockholm. På grund av pandemin har det inte blivit så många besök till kontoret, men både Sofia och Vera har redan kommit in i flera pågående uppdrag.

I en intervju berättar de om sina tidigare erfarenheter, vilka förväntningar de har på praktiken och vad de helst gör på fritiden.

Läs mer: “Oxford Research söker praktikanter till hösten 2021”

Kan ni börja med att berätta om vad ni gjort innan praktiken?

Sofia: Jag har en master i utvecklingsstudier från Lunds universitet och en kandidat i geografi från Oxford University. Utöver studierna jag gjort praktik på svenska ambassaden i Bangkok och på Svalorna Indien Bangladesh i Lund. Jag har länge haft ett stort engagemang för olika samhällsfrågor, speciellt social och miljömässig hållbarhet, och har bland annat engagerat mig ideellt i Fridays for Future och Oxfam. Jag har också läst kurser i projektledning, geografiska informationssystem (GIS) och spanska.

Vera: Jag läste LUMES-programmet (Environmental Studies and Sustainability Science) vid Lunds universitet och tog nyligen min examen. Tidigare har jag läst utvecklingsstudier och har även en examen inom vård och omsorg från Finland. Så man kan väl säga att min bakgrund är rätt så mångsidig.

Varför sökte ni er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Sofia: När jag praktiserade på svenska ambassaden fick jag min första insyn i konsultbranschen och har sedan dess velat sätta tänderna i olika typer av utvärderingar och analyser. Oxford Research var ett självklart val för mig eftersom de jobbar med den offentliga sektorn och företag som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Därför ser jag den här rollen som en fantastisk möjlighet att kunna arbeta för hållbarhet på heltid.

Oxford Research var ett självklart val för mig eftersom de jobbar med den offentliga sektorn och företag som bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Sofia

Vera: Jag vill gärna arbeta med samhällsanalys och uppskattar att Oxford Research arbetar policynära. Eftersom jag är intresserad av hållbarhet, välfärd, och arbetsmarknadsfrågor verkade många av Oxford Researchs uppdrag intressanta.

Vad ser ni mest fram emot med praktiken?

Sofia: Jag ser fram emot att lära mig mycket, både om sakfrågor och om utvärderingsmetodik. Mitt fokus har tidigare varit främst internationella frågor, så det ska bli roligt att få en ordentlig insyn i det lokala, regionala och nationella. Plus att lära känna alla mina nya kollegor, så klart!

Vera: Jag ser fram emot att lära mig konsultyrket, som skiljer sig mycket från mina tidigare arbetserfarenheter. Jag hoppas också att jag kommer att bygga upp en bred metodologisk kunskap.

Vad gör ni när ni inte praktiserar på Oxford Research?

Sofia: Nu när vi har fått lite snö har jag passat på att åka mycket skidor. Annars tycker jag om att sy, läsa fantasy-böcker och vara ute i naturen. Som nyinflyttad till Stockholm ser jag fram emot att få upptäcka staden (och har redan planerat in ett besök på Science Fiction bokhandeln!).

Vera: En gång i tiden, innan pandemin, tyckte jag om att resa. När pandemin väl är över tänker jag åka med Interrail – jag åkte första gången när jag var 17 och då hann jag bara med Västeuropa. Jag drömmer om att tågsemestra på Balkan, eller åka Transsibiriska järnvägen. I och för sig är Stockholm nytt för mig så får väl bli lite lokala äventyr i väntan på bättre tider!