I maj 2021 har Oxford Research välkomnat den tidigare Eurofound-medarbetaren Nils Brandsma till kontoret i Stockholm.

I en intervju berättar Nils om sina tidigare erfarenheter som han nu tar med sig in i rollen som konsult på Oxford Research. Han delar även med sig av sitt bästa tips på pandemianpassade tidsfördriv.

Varmt välkommen till Oxford Research! Kan du berätta om vad du har gjort innan du började hos oss?

Innan jag kom till Oxford Research var jag forskningstrainee på EU-myndigheten Eurofound i Dublin, som sedan flera år är en kund till Oxford Research. Där arbetade jag med att skriva policyrapporter och analysera data, samt med förberedelsen av den stora enkäten om arbetsvillkor (EWCS) som Eurofound gör var femte år. Tyvärr var vi tvungna att avbryta face-to-face intervjuerna i och med pandemin och senarelägga datainsamlingen, men förberedelsearbetet har ändå varit en otroligt lärorik upplevelse.

Innan dess har jag studerat en kombination av statsvetenskap och nationalekonomi, dels i Stockholm, dels på Leidens universitet i Nederländerna. Jag har genom min utbildning fått ett stort intresse för arbets- och bostadsmarknadsfrågor, vilket ledde mig till Eurofound och nu till Oxford Research.

Vilka erfarenheter och kompetenser tar du med dig in i din nya roll på Oxford Research?

Jag anser mig vara lite av en generalist, både i vilka metoder jag är bekväm med och de ämnen jag gärna fördjupar mig i. Jag vill ständigt bli bättre på att förstå världens utveckling. I mina ögon är min kanske viktigaste styrka att översätta data till text som många kan förstå, jag tror att det finns ett pedagogiskt element med att syssla med utvärdering och forskning som är superviktigt för att det arbete man utför ska få en större påverkan utanför den inre kretsen.

Vad ser du mest fram emot med din nya roll?

Jag är nyfiken på många områden som Oxford Research jobbar med. Något som lockade mig otroligt mycket med den nya rollen var möjligheten att få arbeta med en mängd olika samhällsfrågor och att bygga på min egen kunskap genom arbetet. Det finns väldigt mycket kunskap på Oxford Research som har byggts upp över åren, och det ska bli ett privilegium att ta del av den. Möjligheten att få arbeta så pass internationellt som Oxford Research gör ser jag som en stor bonus, vilket också passar min bakgrund väldigt väl.

Vad gör du när du inte arbetar som konsult på Oxford Research?

Framför allt använder jag min fritid till att spela musik och läsa böcker. Lyckligtvis behövde jag inte skifta om mina rutiner allt för mycket under pandemin för att få tid till mina fritidsintressen, trots att jag såklart saknar att spela musik i band med mina vänner. Något jag däremot blivit mycket bättre på under pandemin är att laga mat, speciellt italiensk matlagning.

Har du några tips på coronaanpassade tidsfördriv som fler bör prova på?

Om man har möjlighet rekommenderar jag verkligen att man plockar upp snickeri som en hobby. Det finns något otroligt frigörande i att bygga saker för hand, även om det mesta jag har byggt kan anses se lite postmodernt ut i sitt utförande.

Nils går från och med nu att kontakta på nils.brandsma@oxfordresearch.se och +46 (0) 72 732 89 00.