I augusti började Julia Erginöz och Klaramaria Pollak som praktikanter på Oxford Research. I en intervju berättar de om sina tidigare erfarenheter, varför de sökte sig till Oxford Research och vilka förväntningar de har på praktiken.

-  Att få kombinera analys och forskning med konsultyrket lät som en dröm för mig, säger Julia Erginöz.

Kan ni börja med att berätta om var ni gjort innan praktiken?

Julia: Jag är politices kandidat i sociologi från Helsingfors universitet och gör för tillfället min master, också den i sociologi. Migrationsfrågor, genusstudier, mänskliga rättigheter och ledarskap är de områden jag främst fokuserat på under mina studier (snacka om stora och diffusa fokusområden…!). Utöver studierna har jag jobbat som kultur- och nyhetsjournalist för det finländska mediebolaget Yle och i maj avslutade jag mitt jobb som chefredaktör för den finlandssvenska studenttidningen, Studentbladet. Så att komma in i konsultbranschen är något alldeles nytt och spännande för mig!

Klaramaria: Jag har en kandidatexamen i statsvetenskap från Stockholms universitet, där jag också studerat genusvetenskap och internationella relationer. Under studietiden engagerade jag mig ideellt i Föreningen för Utvecklingsfrågor och som ordförande i Statsvetenskapliga Ämnesrådet. Jag har vid sidan av studier och engagemang arbetat som projektkoordinator på ett konsultföretag som utför kvalitativ research, varit projektledare för en fokusgruppsstudie om jämställdhet vid statsvetenskapliga institutionen och kommer senast från ett sommarjobb på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Varför sökte ni er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Julia: I och med mitt intresse för forskning och analys, som vuxit alltmer under mina år vid universitetet, kände jag att det var dags att söka mig till något utanför journalistiken. Att få kombinera analys och forskning med konsultyrket lät som en dröm för mig. Dessutom var det kul att se att Oxford Research jobbar inom projekt som är nära relaterade till mina studier, som bland annat jämställdhets-, välfärds- och migrationsfrågor. 

Klaramaria: Konsultbranschen är otroligt givande eftersom jag upplever att jag ökar min förståelse om samhället varje dag. Dessutom tycker jag mycket om arbetssättet där man får möta många nya människor och perspektiv, för att sedan bidra till en analys som kan ligga till grund för utveckling. Min ambition är att det arbete jag utför ska bidra till ett bättre samhälle. Oxford Research var det självklara valet av praktikplats, eftersom jag hört mycket gott om företaget, är intresserad av frågorna och sättet som Oxford Research arbetar på – och därmed kan realisera min ambition.

Vad ser ni mest fram emot med praktiken?

Julia: Oj, vad svår fråga, jag ser fram emot allt, haha! Men det jag kanske främst ser fram emot är att lära mig mer om själva konsultyrket och att skapa mig en bredare förståelse för analysarbetet och metodologin. Utöver det hoppas jag ju såklart att vi kommer att få vara mer på kontoret och att jag får möjlighet att lära känna alla här, både inom olika projekt och utanför själva arbetet.

Klaramaria: Jag ser fram emot väldigt mycket! Bland annat ser jag fram emot att stärka min kompetens i kvalitativt och kvantitativt datainsamlande, att lära mig mer om presentationsteknik samt att öka min förståelse i tematiska frågor som Oxford Research har hög kompetens i, till exempel regional utveckling. Slutligen ser jag mycket fram emot att både lära mig av, och lära känna alla mina nya kollegor på Oxford Research.

Vad gör ni när ni inte praktiserar på Oxford Research?

Julia: Som nyinflyttad till Stockholm väntar jag på att få tid över att upptäcka staden. Jag har aldrig tidigare blivit tvungen att ensam lära känna en ny stad, men det är kanske det som blir extra spännande – att få upptäcka Stockholm på mina egna villkor! Jag älskar också att läsa, skriva och träffa vänner (det sistnämnda råder det ju lite brist på så här som nyinflyttad men det blir kanske bättre med tiden)! 

Klaramaria: På fritiden uppskattar jag att vara ute i naturen, paddla, vandra och åka skidor i alla dess former, men jag har också ett kulturintresse. Innan jag började studera på universitetet läste jag en praktisk konstutbildning, och jag är fortfarande intresserad av skrivande och olika typer av hantverk. När jag vill slappna av tycker jag om att läsa skönlitteratur.

Välkommen att ta kontakt med Julia på julia.erginoz@oxfordresearch.se och Klaramaria på klaramaria.pollak@oxfordresearch.se.