I augusti började Julius Lybäck och Sally Andersson som praktikanter på Oxford Research i Stockholm. I en intervju berättar de om sina tidigare erfarenheter, varför de sökte sig till Oxford Research och vilka förväntningar de har på praktiken.

- Det ska det bli spännande att få tillämpa och anpassa mina akademiska kunskaper i projekt och minst lika spännande att utöka såväl sakkunskaper som metodologiska och teoretiska färdigheter, säger Sally Andersson.

Vad gjorde ni innan ni påbörjade praktiken?

Julius: Jag gör min praktik inom ramen för kandidatprogrammet i statsvetenskap och nationalekonomi vid Stockholms universitet, där jag har studerat de senaste tre åren. Innan dess har jag arbetat i flera år som journalist, för både text- och etermedier – bland annat TT och Sveriges Radio.

Sally: Jag avslutade nyligen mina studier i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, där min uppsats handlade om bilden av Frankrike i svensk media. Dessförinnan tog jag en kandidat- samt en masterexamen i Globala Studier med fokus på globalisering och hållbar utveckling.

Varför sökte ni er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Julius: Som journalist har jag aldrig specialiserat mig inom något särskilt ämne utan ofta bevakat ganska disparata områden – från elmarknaden till extremistisk islamism. Med den bakgrunden som en sorts ”ämnesmässig allmänätare”, eller generalist för den delen, tror jag att jag passar väldigt bra in på Oxford Research. Förutom att jag här kommer att få bekanta mig en mångfald av ämnen kan jag också få fortsatt användning för många av mina journalistiska färdigheter. Jag har tidigare erfarenheter av att arbeta i projekt där man får bryta ny mark, utvärdera och analysera åtgärder för att skapa förutsättningar för något ännu bättre. Det ser jag fram emot att få göra även här!

Sally: Oxford Research öppnade mina ögon för möjligheten att kunna arbeta med samhällsanalys utanför akademin, samtidigt som arbetslivserfarenheten kommer att vara betydelsefull oavsett bransch. Oxford Research erbjuder även möjligheten att kombinera kommunikation och mina kunskaper från globala studier i arbetet vilket är en unik möjlighet. Jag är även väldigt nyfiken på konsultbranschen!

Vad ser ni mest fram emot med praktiken?

Julius: Att fortsatt få vara nyfiken och utforskande. Jag ser lika mycket fram emot att få bekanta mig med helt nya ämnen och frågor som dem som jag redan är väl bekant med. Att vara påläst och initierad är ofta bra, men som reporter har jag fått lära mig att ett utifrånperspektiv inte sällan kan bidra till intressanta insikter. ”Dumma frågor” är ofta de bästa och helt nödvändiga för att kunna förstå ett nytt sammanhang. Den inställningen tror jag kan vara värdefull oavsett vad man ägnar sig åt.

Sally: Jag ser framför allt fram emot att få en inblick i konsultbranschen och arbetet gentemot offentlig sektor. Det ska det bli spännande att få tillämpa och anpassa mina akademiska kunskaper i projekt och minst lika spännande att få lära mig och utöka såväl sakkunskaper som metodologiska och teoretiska färdigheter. Sedan ska det givetvis bli kul att träffa alla medarbetare på kontoret och få lära av dem.

Vad gör ni när ni inte praktiserar på Oxford Research?

Julius: Jag är gammal orienterare men springer numera utan karta och kompass, mer för motionens skull än för att slå personbästat. Kultur och sport är också intressen, det senare i form av att jag närmast slaviskt följer Elfsborgs herrar i fotbollsallsvenskan. Tyvärr är det med tanke på de senaste resultaten en ganska smärtsam fritidssysselsättning. Är det något jag hoppas på inför hösten är det att ”di Gule” kan avsluta säsongen på ett värdigt sätt.

Sally: När jag inte praktiserar på Oxford Research tycker jag om att gå skogspromenader medan jag lyssnar på en podcast eller ljudbok. Annars tycker jag om att se på skräckfilm och spela skräckspel, eller titta på dokumentärer om slott.

Välkommen att kontakta Julius på julius.lyback@oxfordresearch.se och Sally på sally.andersson@oxfordresearch.se.