I januari har Elina Härmä och Albin Arleskär börjat på Oxford Research i Stockholm. Albin är färdigutbildad antropolog och gör sin praktik på Oxford Research. Elina, som närmast kommer från en tjänst på Sveriges Radio, börjar som analytiker med inriktning mot arbetsmarknads- och välfärdsfrågor.

- Jag hoppas att mina journalistiska erfarenheter av informationshantering och att kommunicera till olika målgrupper kan komma till nytta som konsult, säger Elina Härmä.

Vad har ni gjort innan ni började på Oxford Research?

Elina: Närmast kommer jag från Sveriges Radio Finska där jag började som nyhetsreporter 2015 och där jag sedan 2018 jobbat som nyhetsproducent. Som nyhetsjournalist bevakade jag särskilt politik och andra samhällsfenomen som påverkar de nationella minoriteterna. Som producent arbetsledde jag reportrar och programledare samt skötte en stor del av inslags- och programplaneringen. Jag har också testat på både konsultyrket, som praktikant på ett annat konsultföretag inom samhällsanalys, och påverkansarbete för dåvarande Mid Sweden European Office i Bryssel.

Jag har en studiebakgrund inom statsvetenskap och europastudier, men började faktiskt med att läsa en termin ambulanssjukvård för väldigt länge sedan. Min kandidat inom historia, med inriktning mot europastudier, läste jag vid Malmö högskola (numera universitet) och masterexamen i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Därtill har jag spenderat flera år utomlands under både studier och arbetsliv i bland annat Istanbul, Bordeaux och Köpenhamn. 

Albin: Under 2022 tog jag min masterexamen i socialantropologi från Stockholms universitet där jag fokuserade på skogsgenetiska resurser. Mina senaste fyra år har jag befunnit mig på universitet. Vid sidan av studierna har jag arbetat på Allsång på Skansen.

Varför sökte ni er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Elina: Under mina journalist-år kände jag länge att jag ville fördjupa mig mer inom vissa ämnen och få använda mina akademiska kunskaper mer än vad nyhetsarbetet, och särskilt producentrollen, kunde erbjuda. Jag ville helt enkelt vara med och producera de analyser och slutsatser kring samhällsutveckling som man som nyhetsjournalist ofta berättar om. Efter en praktik inom konsultbranschen insåg jag snabbt att det var en bransch jag gillade, med möjligheter till en variation av uppdrag och utvecklingsmöjligheter. Det är också motiverande att veta att jag genom mitt arbete kan göra nytta för samhället.   

Jag hade bara hört positiva saker om Oxford Research innan jag sökte mig hit. Intrycket var att det är ett företag med gott rykte i branschen och med intressanta uppdrag.

Albin: Vissa av mina val av undersökningsteman inom antropologin kan tyckas märkliga, men jag älskar att kasta mig in i frågor som är viktiga för samhället och bidra med kunskaper som kan sätta ljus på vart vi är på väg. Jag har tänkt att utvärdering kan vara något som passar mig och nu läser jag en praktikkurs på Göteborgs universitet och har precis påbörjat min praktiktermin här på Oxford Research. Den ser jag mycket fram emot!

Vad hoppas ni kunna bidra med i era nya roller?

Elina: Jag hoppas att mina akademiska och journalistiska erfarenheter av informationshantering och -bearbetning, samt kompetenser inom kommunikation, kommer till nytta för företaget. Nyhetsarbetet handlar mycket om att försöka formulera och kommunicera ett ibland väldigt komplicerat ämne på ett tydligt och intressant sätt, och att nå ut till väldigt olika typer av mottagare. Det är en erfarenhet som jag tror kommer att komma till nytta i konsultrollen.  

Jag kan också bidra med metodologiska kunskaper i bland annat enkätmetodik, och med de erfarenheter jag samlat på mig från olika intervjusituationer genom åren. Min praktikerfarenhet från konsultbranschen har också gett mig en bra förståelse och grund för hur arbetsvardagen som konsult ser ut. Jag upplever att det har minskat startsträckan markant.

Det ska också bli både roligt och utvecklande att få jobba mycket i team med kollegorna. Det är något jag verkligen uppskattar och motiveras av, vilket jag också tror gör mig till en bra team-medlem.

Albin: Som socialantropolog har jag vissa färdigheter som jag hjälper mig i ett arbete som utvärderare, bland annat en vana att ta kontakt med människor samt föra ett strukturerat samtal med syfte att undersöka och utbyta idéer.

Vad gör ni när ni inte arbetar på Oxford Research?

Elina: Jag spenderar mycket tid med familjen och försöker hitta på olika aktiviteter åt oss eftersom jag lätt blir rastlös. Jag tog väldigt nyligen grönt kort i klättring – något som jag funderat på i flera år – så det försöker jag också hinna med nu så ofta det går. Mycket av min tid går också till det sociala eftersom jag inte fungerar som människa om jag inte får umgås mycket med andra. Jag har också en sidosysselsättning som karaktären Nalle i ett barnprogram på radio. Det är riktigt roligt!

Albin: Jag har en odlingslott som jag försöker vara på så mycket jag kan. När slasken hopar sig här på Norrlandsgatan så känns det avlägset men jag gillar att odla och det är snart dags att sätta några frön av chili och paprika!

Välkommen att kontakta Elina på elina.harma@oxfordresearch.se och Albin på albin.arleskar@oxfordresearch.se.