Swedish Scaleups, en EU-finansierad satsning på innovativa scaleup-företag i regionerna Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland, har nyligen beviljats ny finansiering för ytterligare tre år. Oxford Research har följt Swedish Scaleups sedan 2018 som extern utvärderare och har nyligen fått förnyat förtroende som utvärderare i ytterligare tre år.
I oktober presenterade Oxford Research en delutvärdering av Swedish Scaleups för åren 2021–2023. Vi konstaterade att Swedish Scaleups fortsatt bedöms vara relevant för finansiärerna Tillväxtverket och de regionalt utvecklingsansvariga organisationerna. Vi konstaterar också att Swedish Scaleups haft mätbara effekter på flera av företagen som tagit emot stöd. Framför allt har företagen fått stärkta förmågor att arbeta med hållbarhet. Det finns även tecken på att Swedish Scaleups påskyndat tillväxten i flera av företagen, som anställt mer personal och ökat sin omsättning.
Näringspolitiken i Sverige, Norden och EU har länge haft små och medelstora företag som målgrupp. Flera organisationer har riktat kritik mot att små och medelstora företag inte utgör en homogen målgrupp utan att företag har olika behov av stöd och regeländringar.
En av organisationerna som kritiserat näringspolitikens fokus på små och medelstora företag är branschföreningen Swedish Incubators & Science Parks (SISP), som under 2023 genomfört en förstudie om förutsättningarna för en nationell kraftsamling på startups och scaleups i Sverige. I förstudierapporten presenterar SISP insikter och rekommendationer från arbetet med förstudien. En rekommendation är att en oberoende, nationell organisation med startups och scaleups som målgrupp bör etableras. Organisationen ska ytterst syfta till att skapa bättre förutsättningar för startups att bli scaleups och därmed morgondagens svenska tillväxtföretag.
En liknande slutsats drogs i en annan förstudie på nordisk nivå som Nordic Innovation genomförde under 2022–2023. Förstudien syftade till att undersöka förutsättningarna för att inrätta ett nordiskt institut för scaleup-företag, med flera utländska scaleup-institut som inspiration. En rekommendation i förstudierapporten var att åtgärder bör vidtas för att inrätta ett nordiskt institut för scaleup-företag, utifrån att det råder stor kunskapsbrist om scaleup-företagens villkor och förutsättningar att växa i de nordiska länderna.
Swedish Scaleups etablerades som varumärke 2018 inom ramen för ett tidigare EU-projekt. I början av sommaren 2023 stod det klart att Swedish Scaleups beviljas finansiering i ytterligare tre år, fram till och med september 2026. Delar av finansieringen kommer avsättas till att utveckla ett nytt stödprogram riktat till deeptech-företag, det vill säga företag som utvecklas banbrytande teknik med potential att förändra vårt sätt att vara, verka och se på vår egen tid och framtiden.
New European Innovation Agendasom antogs av EU:s medlemsstater i juli 2022 innehåller omfattande satsningar på europeiska deeptech-företag. Redan i oktober 2021 gav den svenska regeringen Vinnova och Tillväxtverket i uppdrag att analysera deeptech-företagens förutsättningar att skala upp och växa i Sverige. En slutsats från regeringsuppdraget var att Sverige borde ta fram en nationell deeptech-strategi som utgångspunkt för en samlad kraftsamling på deeptech-företag.
För frågor om utvärderingen och Oxford Researchs erbjudande kopplat till scaleup- och deeptech-företag, kontakta senioranalytiker Roe Langaas på roe.langaas@oxfordresearch.se.
SHARE