I september välkomnade Oxford Research Anna Holm och Viola Holst som praktikanter på kontoret i Stockholm.

- Jag stötte på Oxford Research på en karriärmässa för ett tag sedan, och blev även tipsad om praktikplatsen från universitetet. Jag har också hört gott om Oxford Research från andra håll, så jag ser fram emot att utvecklas här, säger Anna Holm.

Vad gjorde ni innan ni började praktiken på Oxford Research?

Anna: I juni tog jag examen från ett magisterprogram i europeisk och internationell handelsrätt, och sedan tidigare har jag en masterexamen i statsvetenskap och en politices kandidatexamen, alla från Lunds universitet. De senaste åren har alltså främst ägnats åt studier och att skapa en så stabil och bra utbildningsgrund som möjligt inom de områden och frågor som intresserar mig. 

Viola: Precis som Anna har jag framför allt ägnat mig åt studier senaste åren. Jag har en pol. kand.-examen, med statsvetenskap som huvudområde från Lunds universitet, där jag också har läst kurser i samhällsgeografi och socialantropologi. Hösten 2023 påbörjade jag min masterutbildning vid Stockholms universitet. Nu studerar jag tredje terminen på en statsvetenskaplig master med inriktning mot offentlig politik och organisation. 

Varför sökte ni er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Anna: Jag är nyfiken på konsultyrket och på att ta reda på om det är något jag kan se mig själv göra på längre sikt. Inom ramen för min masterexamen fick jag möjlighet att göra praktik på Sveriges ambassad i Haag, och har därför viss erfarenhet från arbete på myndighet och inom offentlig sektor, och vill gärna veta hur det privata och konsultbranschen jämför. Jag stötte på Oxford Research på en karriärmässa för ett tag sedan, och blev även tipsad om praktikplatsen från universitetet. Jag har också hört gott om Oxford Research från andra håll, så jag ser fram emot att utvecklas här.

Viola: Jag sökte mig till konsultbranschen och Oxford Research för att jag, precis som Anna, är nyfiken på konsultyrket. Under min utbildning har jag läst kurser om utvärdering, offentlig upphandling och uppföljning av offentliga verksamheter och nu vill jag få en inblick i hur det går till i praktiken. Utöver det så är Oxford Researchs vision om kunskap för ett bättre samhälle något som verkligen tilltalar mig.

Vad hoppas ni få arbeta med som praktikanter på Oxford Research?

Anna: Jag har främst studerat frågor på en övergripande nivå, inklusive EU-rätt, internationella institutionella aspekter och arbetet med hållbar utveckling och grön omställning inom EU och WTO. Just därför ser jag fram emot att se hur detta tar sig uttryck i praktiken och på lokal och regional nivå, där EU-beslut faktiskt tillämpas och gör skillnad och där den gröna omställningen faktiskt ska ske. Jag tror dock också att mitt övergripande perspektiv är något jag kan bidra med. I övrigt är jag intresserad av frågor som rör handel/gränshinder, nordiskt samarbete, näringslivsutveckling och hållbar tillväxt, och hoppas därför kunna arbeta med det.

Viola: Jag ser fram emot att få omsätta mina universitetsstudier i praktiken och hoppas därför att jag får bidra med kunskaper från min utbildning. Självklart vill jag också lära mig mer om hur utvärdering och samhällsanalys fungerar och utveckla mina färdigheter. Även om det finns vissa teman från min utbildning jag är extra intresserad av skulle jag vilja testa på flera olika områden och förhoppningsvis hitta fler intresseområden. 

Vad gör ni när ni inte praktiserar på Oxford Research?

Anna: Jag önskar att jag hade en väldigt specifik hobby, men det är något jag försöker hitta, haha! Jag gillar att testa nya saker och att vara aktiv, men det kan vara allt från att gå på museum och måla till att spela biljard eller ta långa promenader. Annars är den enda fasta rutinen på min fritid att jag tränar!

Viola: Jag har inte heller någon specifik hobby men tycker om att vara utomhus och ta långa promenader, läsa lagom spännande böcker samt gå på bio, teater eller museum.