Oxford Research har fått i uppdrag av Tillväxtverket att löpande utvärdera myndighetens regeringsuppdrag att samordna det nationella arbetet kopplat till nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i norra Sverige.

- Det sker mycket i norra Sverige just nu kopplat till industrins gröna omställning, både i form av nyetableringar och genom omställning av befintlig industri. Med omställningen följer samtidigt nya behov och utmaningar, säger Roe Langaas, senioranalytiker på Oxford Research.

Oxford Research kommer följa regeringsuppdraget fram till att det ska slutrapporteras 2027.

I rollen som utvärderare kommer Oxford Research hjälpa Tillväxtverket med strukturen för uppföljning och lärande samt genomföra behovsstyrda utvärderingsinsatser som främjar att Tillväxtverket når målen med regeringsuppdraget.

Det kan till exempel handla om delutvärderingar eller kunskapshöjande aktiviteter om missionsorienterade arbetssätt, samverkan och målstyrning med hjälp av förändringsteori.

Nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i norra Sverige

I Västerbotten och Norrbotten sker just nu en nyindustrialisering och samhällsomvandling som kretsar kring grön omställning. Norra Sverige lockar till sig industriaktörer i en ökad takt. Det finns också ett betydande politiskt intresse, både regionalt och nationellt, att främja nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i norra Sverige.

Både offentliga- och privata investeringar och initiativ bidrar till omställningen. Till exempel beslutade regeringen under 2024 att öppna ett grönt accelerationskontor som ska påskynda industrins omställning.

Roe Langaas, senioranalytiker vid Oxford Research och en av konsulterna som arbetar med uppdraget, beskriver utvecklingen i norra Sverige:

– Det sker mycket i norra Sverige just nu kopplat till industrins gröna omställning, både i form av nyetableringar och genom omställning av befintlig industri. Med omställningen följer samtidigt nya behov och utmaningar. Det måste till exempel vara möjligt för företag att rekrytera rätt spetskompetens från andra länder. Vidare måste de som flyttar till norra Sverige få tillgång till bostäder och annan viktig samhällsservice som skola och vård, säger Roe Langaas.

Lärande utvärdering genom följeforskning

Oxford Researchs utvärdering för Tillväxtverket genomförs löpande och i nära dialog med personerna på Tillväxtverket som arbetar med regeringsuppdraget.

Så kallad lärande utvärdering genom följeforskning har flera fördelar jämfört med traditionell utvärdering. Till exempel kan Oxford Research, i rollen som utvärderare, lägga en bra grund för dokumentation och uppföljning tidigt under genomförandet. Detta gynnar både styrningen av uppdraget och skapar förutsättningar för att en väl underbyggd slututvärdering kan genomföras vid uppdragets slut. En annan fördel är det stöd i form av rådgivning, riktade analyser och omvärldsbevakning som Oxford Research kan erbjuda Tillväxtverket under genomförandet.

– Oxford Research har arbetat med lärande utvärdering genom följeforskning i över tio år och har tagit fram ett ramverk för löpande utvärdering som kan skräddarsys efter de specifika behov som finns i varje uppdrag eller projekt. I september var jag i Italien och presenterade ramverket på Europeiska utvärderingskonferensen. Min uppfattning var att intresset var stort och att flera som var där började fundera på hur de kan kan arbeta med följeforskning i sina verksamheter, berättar Roe Langaas.

Kontakta senioranalytiker Roe Langaas på roe.langaas@oxfordresearch.se om du vill veta mer om uppdraget för Tillväxtverket eller vårt erbjudande inom lärande utvärdering (följeforskning).