Gränshinderrådet är ett politikst tillsatt organ inom Nordiska Ministerrådet som av de nordiska regeringarna har i uppdrag att främja den fria rörligheten inom Norden. Gränshinderrådet, som inledde sin verksamhet 2014, tar vid efter Nordiskt Gränshinderforum (2007-2014).
Gränshinderrådet har identifierat följande fokusområden för sin verksamhet:
Gränshinderrådet består av upp till 10 personer som representerar de nordiska länderna, de autonoma regionerna (Färöarna, Grönland och Åland), samt Nordiska Ministerrådets generalsekreterare och en representant från Nordiska Rådet. Ordförandeskapet i Gränshinderrådet skiftar årligen mellan de nationella medlemmarna i Gränshinderrådet och följer ordförandeskapet i Nordiska Ministerrådet.
I samband med avslutet av Gränshinderrådets ursprungliga mandat har Nordiska Ministerrådet gett Oxford Research i uppdrag att genomföra en utvärdering av Gränshinderrådets arbete under perioden 2014-2017. Utvärderingens grundläggande syfte är således att granska, utvärdera och bedöma Gränshinderrådets arbete, organisation och resultat i relation till utsatta mål, krav och visioner. Utvärderingen genomförs under våren och sommaren 2017.
SHARE