Oxford Research har på uppdrag av Statskontoret kartlagt hur andra länder har organiserat det tekniska stödet för kärnsäkerhet och strålskydd (TSO).
I den här rapporten presenterar Oxford Research resultatet från kartläggningen av hur andra länder organiserat det tekniska stödet för kärnsäkerhet och strålskydd. Uppdraget har innefattat att kartlägga och beskriva hur ett urval länder: Finland, Frankrike och Kanada, har organiserat och strukturerat sina TSO:er samt vilka internationella utbyten de har med andra TSO:er och forskningsaktörer. Därtill har vi kartlagt uppstartsprocessen av en TSO i Norge.
Erfarenheterna från andra länder visar på flera viktiga aspekter som bör övervägas vid en eventuell etablering av en svensk TSO:
Intern vs extern TSO. Diskussionen om huruvida en TSO ska vara intern eller extern är central. Kartläggningen visar för- och nackdelar med båda modellerna. En intern TSO, som i Kanada, underlättar effektivt genomförande av tillsyn och ger nära samarbete mellan tillsynsmyndighet och tekniskt stöd. Nackdelen är risken för otydliga roller mellan den tekniska expertisen och beslutsfattande, vilket kan riskera oberoende och effektivitet. En extern TSO, som i Finland och än så länge i Frankrike, erbjuder större självständighet och transparens men kan innebära längre beslutsvägar och utmaningar med att snabbt tillgodose tillsynsmyndighetens behov. Hänsyn behöver tas till landets förutsättningar när det kommer till frågan om en intern eller extern TSO. Oavsett organisering är det viktigt att upprätthålla en hög kompetensnivå internt på tillsynsmyndigheten.
Betydelsen av oberoende och transparens. Betydelsen av oberoende och transparens har varit en genomgående viktig aspekt i kartläggningen. Det har framkommit som argument både för- och emot en intern TSO. En TSO behöver vara oberoende från både tillsynsmyndigheten och industrin för att behålla sin trovärdighet och förbli opartisk.
Finansiell långsiktighet och stabilitet. I kartläggningen framgår vikten av långsiktig och stabil finansiering för att undvika fluktuationer som kan påverka TSO:ns verksamhet negativt. Kortfristig eller osäker finansiering kan göra det svårt att upprätthålla nödvändig kompetens och infrastruktur. Sverige bör göra noggranna överväganden om vilken finansieringsmodell som på bästa sätt gynnar de svenska planerna.
Tydligt definierade roller och ansvar. Det är viktigt att tydligt definiera TSO:ns roll och ansvar gentemot tillsynsmyndigheten. Kartläggningen visar att det är viktigt med en klar beskrivning av roller och ansvar för att skapa förutsättningar för bättre beslut och säkerställa att TSO:n kan agera med nödvändig självständighet. Lärdomar från våra respondenter är att oavsett om det handlar om en intern eller en extern TSO så är det en lång och utmanande process att etablera en TSO. Sverige bör därför tidigt reflektera över TSO:ns mandat och ansvarsfördelning, särskilt i relation till SSM.
Internationellt samarbete och forskningsutbyten. Erfarenheterna från Norge visar att processen att etablera en TSO tar tid och kräver lärdomar och stöd från andra länder och internationella forum. Lärdomarna från i huvudsak Frankrike och Finland men även Norge visar att det är viktigt att delta i internationella sammanhang, både för att stärka kompetensen och för TSO:ns möjlighet att bidra till internationella diskussioner och utveckling inom kärnsäkerhet.
SHARE