Efter nyår har Oxford Research välkomnat tre nya praktikanter till kontoret i Stockholm! Det är Ida, Daniel och Malin som under vårterminen 2018 kommer att ingå i Oxford Researchs team av engagerade samhällskonsulter.

Vi fick en kort pratstund med de nya praktikanterna där de bland annat delade med sig av sina bakgrunder och vad de ser mest fram emot med praktiken.

Först av allt, varmt välkomna till Oxford Research! Hoppas att ni har uppskattat den första tiden här på kontoret. Jag tänkte att ni kunde börja med att berätta om vad ni gjorde innan ni påbörjade er praktik här på Oxford Research?

Ida: Praktiken är en del av min masterutbildning i Global politisk ekonomi vid Stockholms universitet. Under hösten har jag läst kurser som behandlade den historiska utvecklingen av den globala ekonomin ur olika kritiska perspektiv. Innan jag påbörjade mastern jobbade jag som handläggare på Migrationsverket inom asyl. Jag har också haft ett föreläsningsuppdrag för ungdomsorganisationen Peace Works och gjort en praktik på den ideella organisationen Hela Sverige Ska Leva!

Daniel:  Jag har nyligen avslutat en dubbelkandidat i statistik och nationalekonomi från Lunds universitet. Under det senaste året har jag bott i Stockholm samtidigt som jag har studerat på Stockholms universitet. Jag har även arbetat på Uppsala universitet som forskningsassistent med inriktning mot statistik och med fokus på psykometri.

Malin: Jag blev klar statsvetare sommaren 2016, och då bodde jag i Etiopien och arbetade för svenska ambassadens politiska sektion. Där arbetade jag framför allt med att bevaka Afrikanska unionens freds- och säkerhetspolitik och med att stärka det bilaterala kultur- och näringslivsutbytet. Efter ett och ett halvt år i Addis Abeba flyttade jag hem till Sverige för en projektanställning som föreläsare på högstadie- och gymnasieskolor där jag pratade med elever om tobak, hållbarhet och Agenda 2030.

Hur kommer det sig att ni sökte er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Ida: Det var en samordnare på min institution som tipsade om praktik på Oxford Research. Sedan såg jag att Oxford Research skulle ha en workshop på en arbetsmarknadsdag på universitet som jag deltog på. Jag är väldigt tacksam för att vi blev tipsade om Oxford, eftersom jag innan dess inte alls förstått att man kan arbeta med samhällsfrågor inom privat sektor.  Det var väldigt roligt att inse att den privata sektorn är tillgänglig även för engagerade samhällsvetare och att man kan jobba med samhällsnytta även där, dessutom nästan uteslutande gentemot offentliga aktörer, som ju är fallet här på Oxford.

Daniel: Min plan är att på sikt studera vidare till en master i nationalekonomi. Just nu har jag en bra inblick i vad jag tycker är intressant från ett teoretiskt perspektiv, och praktiken på Oxford Research ger mig möjligheten att testa på en rad olika projekt inom olika områden. Det ger mig en bra praktisk grund när jag tar mina framtida beslut med min fortsatta utbildning. Oxford Research arbetar med samhällsvetenskapliga frågor och genom det får jag användning av min utbildning och mina intressen.

Malin: Jag var sugen på bredden som erbjuds inom den här branschen. Att ena dagen anordna en workshop om hållbar regional tillväxt, och andra dagen göra en skrivbordsundersökning om EU:s satsningar på yrkesutbildningar. Jag är en kunskapshungrande person, så en bred bransch passar mig bra.

Slutligen, vad ser ni mest fram emot med praktiken?

Ida: Jag ser fram emot att lära mig mer om hur man jobbar med utvärdering och rapportskrivning inom olika projekt. Förutom att gradvis bli mer professionell och effektiv inom de arbetsuppgifter jag får ser jag fram emot den rena allmänbildning som följer av att jobba inom så många olika projekt som poppar upp här!

Daniel: Oxford Researchs medarbetare är båda professionella och trevliga och jag ser fram emot att få bidra med mina kunskaper i den miljön. Främst hoppas jag på att få utvecklas mer inom kvalitativa metoder då kvantitativa metoder är min styrka.

Malin: Att få lära mig hur det går till när metoderna tar sig ur kursböckerna på universitetet och tillämpas i verkligheten. Och sen såklart att få lära mig massor av alla kompetenta kollegor på kontoret!

Samtidigt som vi välkomnar Ida, Malin och Daniel till kontoret passar vi på att tacka Oscar och Marie-Louse, som gjorde praktik på Oxford Research förra terminen, för utmärkta insatser under praktikperioden. Både Oscar och Marie-Louise jobbar kvar på Oxford Research parallellt med sina vidare studier.

Oxford Research söker nu praktikanter för höstterminen 2018, med deadline för ansökan den 8 april. Mer om det här!