Pontus och Rasmus gjorde praktik på Oxford Research under höstterminen 2018. Vi fick en pratstund med dem om hur de upplevde praktiken och deras planer för framtiden. De passade även på att skicka med några tips till studenter som är intresserade av praktik på Oxford Research.

Både Rasmus och Pontus har efter en termins praktik på Oxford Researchs kontor i Stockholm återvänt till sina masterstudier i Finland, och hoppas bli klara med studierna under våren 2020. Pontus har dessutom börjat arbeta för Statistikcentralen i Finland (motsvarande Statistiska centralbyrån i Sverige).

Jag jobbar inom ett OECD-WTO-samarbetsprojekt som går under namnet Trade in Value Added. Jag skriver också min master-avhandling inom ramarna för det projektet.

De metodologiska färdigheterna är något som båda två upplever att de utvecklade under praktiken på Oxford Research, i synnerhet kvalitativa metoder. Rasmus tycker också att han fått utveckla sitt rapportskrivande på engelska. Pontus påpekar att han fått nyttiga kunskaper i att planera arbetet och att han som praktikant haft goda möjligheter att påverka vilka projekt han fick arbeta inom. Båda instämmer också i att bredden av ämnesområden varit särskilt givande.

På Oxford Research fick jag jobba i många olika projekt om exempelvis skuldindrivning, utbildning, innovationsprojekt, skelettsjukdomar och sjöfarten inom EU, säger Rasmus.

Arbetsmiljön är en annan anledning att söka praktik på Oxford Research, tycker både Rasmus och Pontus.

Teamet på Oxford Research är fantastiskt och jag har fått många nya trevliga bekantskaper, säger Rasmus uppmuntrande.

Kollegorna är väldigt kunniga och intresserade av bland annat politiken i Sverige vilket gav mig mycket mervärde då jag inte följt med så aktivt, säger Pontus.

Båda två uppmanar studenter att söka praktik på Oxford Research, och Rasmus passar på att skicka med några tips.

Till nya praktikanter skulle jag rekommendatera att var tydliga med vad ni vill prova på och lära er mer om, det går nästan alltid att ordna. Fråga om det är något ni inte förstår och gör ert bästa men rasa inte ihop om det känns svårt, de mer seniora kollegorna tar ansvar och kvalitetssäkrar arbetet. Ta in alla erfarenheter och ha roligt på jobbet, säger Rasmus.

Oxford Research söker nu nya praktikanter till höstterminen 2019. Läs mer och ansök här.

Om du har några frågor om praktiken är du välkommen att kontakta
Anna-Karin Gustafsson på anna-karin.gustafsson@oxfordresearch.se eller 0727-32 89 19.