Tillväxtanalys har nyligen publicerat en rapport om kompetensförsörjning genom livslångt lärande som Oxford Research bidragit till. Rapporten ser närmare på hur Finland, Nederländerna, Irland och Storbritannien finansierar satsningar för att främja det strategiska arbetet med kompetensförsörjning och -utveckling i små och medelstora företag.
- Insatser för kompetensutveckling är ännu viktigare nu under pandemin när många företag tvingas skala ned, säger Louise Fabricius, som har lett arbetet med studien.
Syftet med studien har varit att belysa hur olika länder arbetar med livslångt lärande som ett medel för att underlätta näringslivets kompetensförsörjning.
Även om studien påbörjades innan coronapandemin bröt ut tror Louise Fabricius att viktiga lärdomar kan dras för de nya utmaningar som individer och näringsliv nu står inför.
– Kompetensutveckling och fokus på livslångt lärande stärker både individernas utvecklingsmöjligheter och företagens möjligheter för tillväxt och konkurrenskraft. Det blir extra viktigt under pandemin när många företag behöver ställa om och skala ned, säger Louise Fabricius.
Oxford Research har inom ramen för studien genomfört fem nationella fallstudier av Finland, Nederländerna, Irland och Storbritannien för att jämföra och dra lärdomar till liknande insatser i Sverige. Datainsamlingen har bland annat bestått av dokumentstudier av befintliga analysrapporter, policydokument, kvantitativa data från OECD samt intervjuer och en workshop med experter inom livslångt lärande och kompetensutveckling.
Rapporten lyfter fram följande resultat:
Louise Fabricius menar att det saknas underlag för att visa på vilken typ av insatser som får störst genomslag.
– Alla länder är överens om att livslångt lärande är viktigt för utvecklingen samtidigt som det saknas evidens för vilka typer av insatser som är mest effektiva för att lärandet ska bidra till tillväxt. Det gör det svårare att verkligen främja det livslånga lärandet, särskilt bland mindre företag.
Utifrån studiens resultat har Tillväxtanalys presenterat ett antal generella faktorer att beakta vid utformningen av framtida insatser för livslångt lärande i Sverige:
Studien ingår i Tillväxtanalys ramprojekt ”Hur kan staten underlätta näringslivets framtida kompetensförsörjning. Klicka här för att ta del av hela rapporten.
För frågor om fallstudierna eller vårt erbjudande inom livslångt lärande, kompetensförsörjning och -utveckling, vänligen kontakta analytiker Louise Fabricius på louise.fabricius@oxfordresearch.se.
SHARE