Efter sommaren har vi välkomnat Maja och Tekla till Oxford Research Sverige. I en kort intervju berättar de nya praktikanterna om sina tidigare erfarenheter, vilka förväntningar de har på praktiken och hur de sysselsätter sig när de inte praktiserar på Oxford Research.

Först och främst – varmt välkomna till Oxford Research! Kan ni börja med att berätta vad ni gjorde innan praktiken?

Maja: Jag läser min master i hållbar utveckling vid Uppsala universitet och genom den gör jag min praktik här på Oxford Research. I våras tog jag min kandidat i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Jag har under studietiden engagerat mig i internationell politik och socioekonomiska utvecklingsfrågor, bland annat som projektkoordinator för Utrikespolitiska Föreningen Sverige och som hållbarhetskonsult för Sörmlands sparbank via Sustainergies. Jag har tidigare praktiserat vid en NGO i USA som arbetar för fångars rättigheter samt studerat internationella relationer och tyska i Österrike.

Tekla: Jag genomför min praktik på Oxford Research inom ramen för min master i kulturkriminologi vid Lunds universitet. Sedan tidigare har jag en kandidatexamen i kriminologi med inriktning mot rättssociologi från Lunds universitet. Jag har även arbetat och praktiserat på Länsstyrelsen Östergötland och Stadsmissionen, främst med kartläggningar och uppföljningsuppdrag inom ekonomiskt våld i nära relationer och människohandel för sexuella ändamål. Under min praktik på Stadsmissionen hjälpte jag bland annat till att utveckla en handlingsplan för hur offer för människohandel ska hanteras och bemötas av myndigheter och ideella aktörer i Linköpings kommun.

Varför sökte ni er till konsultbranschen och till Oxford Research?

Maja: Jag har länge vetat att jag vill arbeta med socioekonomisk utveckling och hållbar utveckling. Dock hade jag fram till förra året inte riktigt hittat hur jag ville jobba med dessa frågor. Under mitt uppdrag för Sörmlands sparbank fick jag möjlighet att utveckla bankens analytiska metoder för att utvärdera utvecklingsprojekt, vilket fick mig att bli mer intresserad av just analys och utvärdering av samhällsrelaterade projekt. Då en praktik på Oxford Research innebär en möjlighet att få arbeta med just samhällsvetenskaplig analys i bredare bemärkelse var det ett självklart val för mig! 

Tekla: Första gången jag hörde talas om Oxford Research var genom ett föredrag på Lunds universitet som leddes av en tidigare praktikant (Oscar, läs en intervju med honom här, reds. anm.). Jag fick intrycket av att Oxford Research var en plats där analytiska och metodologiska kunskaper tillämpades i en värld utanför akademin, vilket tilltalade mig. Jag tyckte också att det kändes spännande att arbeta i den privata sektorn, då jag sedan tidigare har erfarenhet av offentlig och ideell sektor. På Oxford Research känns det som att forskning, offentlig- och privat verksamhet får mötas, vilket jag tycker känns utmanande men såklart också spännande.

Vad ser ni mest fram emot med praktiken?

Maja: Jag ser fram emot att få sätta mina teoretiska kunskaper på prov. Det ska bli spännande att få arbeta med samhällsfrågor på riktigt så att säga, när jag tidigare endast fått analysera dem i skolmiljö. Att få en djupare inblick i de aktörer som Oxford Research samarbetar med ser jag också mycket fram emot!

Tekla: Jag ser fram emot att få en inblick i konsultvärlden och få följa ett projekt hela vägen – från anbud till dess att en färdig rapport kan presenteras. Jag tycker också att det ska bli roligt att lära mig arbeta med nya analys- och datainsamlingsmetoder. Naturligtvis ska det bli intressant att få inblick i för mig helt nya ämnen och utmaningar. Det känns som att Oxford Research erbjuder en bred palett av ämnen, men också projekt på allt ifrån kommun till EU-nivå, vilket känns spännande.

Sist men inte minst – vad gör ni när ni inte praktiserar på Oxford Research?

Maja: Jag tycker mycket om att vara i naturen – åka skidor och skridskor på vintern och vandra på sommaren. Nu under våren har jag återupptäckt mitt intresse för växter. Jag har för tillfället över 30 gröna växter som förvandlar lägenheten till en djungel. 

Tekla: På fritiden tycker jag om att åka skidor – även om det inte blir så mycket med det just nu. Jag är också nyinflyttad stockholmare och tycker därför om att promenera runt i staden och dess närområden för att upptäcka nya områden och promenadvägar. Matlagning är ett annat stort intresse och jag tycker om att leta upp och prova på nya recept.

Vill du komma i kontakt med Maja eller Tekla? Skicka e-post till maja.von.beckerath@oxfordresearch.se eller tekla.munger@oxfordresearch.se.

Nyfiken på praktikprogrammet? Välkommen att kontakta praktikansvarig Anna-Karin Gustafsson på anna-karin.gustafsson@oxfordresearch.se.