Oxford Research utvärderar flera EU-finansierade program och projekt som ska bidra till en hållbar och transformativ omställning i Sverige.
- En väl utformad politik för transformativ omställning är nödvändig för att lösa de samhällsutmaningar vi står inför, säger VD Ylva Grauers Berggren, som ansvarar för flera av utvärderingarna.
I maj 2024 tilldelades Oxford Research två formativa utvärderingar av Fonden för en rättvis omställning respektive Regionalfondens politiska mål 2 (Ett grönare och mer koldioxidsnålt Europa). Programmen är viktiga komponenter i regeringens politik för en hållbar och transformativ omställning i Sverige. Oxford Research ska fram till och med oktober 2027 även stötta en storregional satsning på missions i Östra Mellansverige.
– Formativ utvärdering med fokus på lärande är viktigt för att kunna styra politiken för transformativ omställning rätt. Det pekar både forskning och myndighetsrapporter från Tillväxtanalys på. Som utvärderare hoppas vi kunna hjälpa Tillväxtverket, regioner och projektaktörer i genomförandet av programmen och projekten, säger Ylva Grauers Berggren.
Transformativ omställning är genomgripande förändringar av de socio-tekniska system som finns kopplade till viktiga samhällsfunktioner. I forskningen används ofta begreppen tredje generationens innovationspolitik eller transformativ innovationspolitik (TIP) för att beskriva politik för transformativ omställning.
Transformativ omställning inbegriper att både producenter och konsumenter ställer om och ändrar sina beteenden. Det kan till exempel handla om att ställa om livsmedelssystemet för hållbar livsmedelsförsörjning, transportsystemet för hållbara transporter samt energisystemet för hållbar energiproduktion och -konsumtion.
För att åstadkomma transformativ omställning har EU och flera nationella regeringar infört missionsorienterade arbetssätt eller ”missions” som en del i politikens genomförande. Missions är strategiskt riktade forsknings- och innovationssatsningar som fokuserar resurser på utvalda samhällsutmaningar. Det kan till exempel handla om kraftsamlingar för att åstadkomma koldioxidneutralitet och smarta städer, insatser för att förbättra livskvaliteten för cancerpatienter och åtgärder för säkerställa friska hav och vattendrag.
Vinnova släppte 2022 en handbok för missionsorienterade satsningar. Handboken ska hjälpa aktörer, offentliga såväl som privata, att åstadkomma förändring på systemnivå i linje med den globala målen eller andra ambitiösa mål för samhällsomställning.
Kontakta VD Ylva Grauers Berggren på ylva.grauers@oxfordresearch.se eller +46 (0) 702 96 54 49 om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med missions eller utvärdering av transformativ omställning.
SHARE