Oxford Research har fått i uppdrag av Energimyndigheten att kartlägga aktuella forskningsfrågor och kommande forskningsbehov inom kärnkraftsområdet i Sverige. 2020 genomförde vi en liknande kartläggning för Energimyndigheten.

Syftet med kartläggningen är att ge en uppdaterad nulägesbild av aktuella forskningsfrågor och kommande forskningsbehov inom kärnkraftsområdet i Sverige. Kartläggningen omfattar kärnkraftens hela livscykel – inklusive områden som infrastruktur och försörjningstrygghet, marknad och flexibilitet, social hållbarhet, ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och innovationer samt beredskap.

Uppdraget genomförs med en kombination av intervjustudier, dokumentstudier och internationella fallstudier. En expertgrupp som knutits till uppdraget kommer lämna synpunkter under arbetets gång.

En slutrapport som ger en samlad bild av svensk kärnkraftsforskning ska lämnas till Energimyndigheten under sommaren 2025. Rapporten ska kunna användas i framtida diskussioner och prioriteringar av forskningsanslag inom kärnkraft.

Anslaget till kärnkraftsforskning har ökat

Energimyndighetens forskningsanslag inom kärnkraft har utökats sedan Oxford Research genomförde den förra kartläggningen 2020. I maj 2024 beviljades cirka 208 miljoner kronor till kärnkraftsrelaterad forskning. Under perioden 2023–2027 utlyser Energimyndigheten och Strålsäkerhetsmyndigheten gemensamt 20 miljoner årligen för strålsäkerhetsrelaterad forskning som rör ny kärnkraft.

Det utökade forskningsanslaget är en del i regeringens satsning på kärnkraft. Regeringen lanserade i november 2023 en färdplan för ny kärnkraft i Sverige som slår fast att ny kärnkraft ska vara på plats med motsvarande två fullskaliga reaktorer senast 2035.

Kontakta VD Ylva Grauers Berggren på ylva.grauers@oxfordresearch.se om du har frågor om uppdraget eller vårt erbjudande inom analys och utvärdering inom energiområdet.