Oxford Research har under sommaren rekryterat Francesco Romano till det nyöppnade kontoret i Bryssel. Rekryteringen är en del i en större satsning Oxford Research gör på den europeiska marknaden.

I en intervju berättar Francesco om sin bakgrund och vilka förväntningar han tar med sig in i sin nya roll.

Vad gjorde du innan du började på Oxford Research i Bryssel?

– Jag har en kandidatexamen i statsvetenskap från Universitetet i Bologna och en mastersexamen i komparativ offentlig politik och välfärdsstudier från Syddansk Universitet.

– Innan jag började på Oxford Research arbetade jag i nästan fyra år som research manager på Valdani Vicari & Associatio (VVA), ett konsultföretag med bas i Bryssel, och som specialiserat sig på offentlig politik i Europa. Innan dess gjorde jag en sex månaders praktik på Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS), en tankesmedja som tillämpar metoder för framtidsstudier för att lösa strategiska utmaningar inom offentliga och privata organisationer.

Vilka erfarenheter tar du med dig in i din nya roll?

– Under min förra session i Bryssel fick jag värdefulla kunskaper om EU:s politik. Jag har tidigare bevakat och analyserat EU:s arbetsmarknadspolitik, EU:s sammanhållningspolitik och EU:s politik inom transport och utbildning. Till exempel ingick jag i ett team som hjälpte DG Reform att utveckla en strategi för att göra yrkesutbildningen i Luxemburg mer inkluderande och bättre rustad för att förse landet med ett hållbart utbud av kvalificerad arbetskraft.

– Genom de uppdrag jag medverkat i har jag utvecklat färdigheter inom forskningsdesign, datainsamling, projektledning och har fått en vana i att hålla i kontakter med olika intressentgrupper. I min nya roll kommer jag kunna använda dessa färdigheter och erfarenheter för stötta EU-teamet i att ytterligare utveckla Oxford Researchs närvaro på EU-marknaden.

Läs mer: Oxford Research stärker närvaron i Bryssel

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

– Efter en kort sejour i Danmark är jag glad över att vara tillbaka i Bryssel och att få fortsätta hjälpa Oxford Research att utveckla en stark närvaro och ett starkt nätverk i EU:s inofficiella huvudstad. EU-teamet är fortfarande ganska litet, men samtidigt mycket kvalificerat. Ambitionen är att med tiden etablera ett stabilt team i Bryssel som kan leverera utvärderingar och andra kunskapsunderlag av hög kvalitet till EU:s institutioner. I min nya roll kommer jag att göra mitt bästa för att stödja de pågående uppdragen, men jag ser också fram emot att börja delta i och leda nya uppdrag.

Läs mer: EU-kommissionen väljer Oxford Research

Vad gör du när du inte arbetar som konsult på Oxford Research?

– Jag är från Italien och därför är det givet att jag är en bra kock. Dessutom brinner jag för sport, särskilt basket. Jag har också en svaghet för vandring, skidåkning, både längdskidor och alpinskidor, samt fågelskådning.

Välkommen att kontakta Francesco på francesco.romano@oxfordresearch.se.