En ny rapport från Statskontoret föreslår att regeringen inrättar en teknisk stödorganisation för att stärka kompetens- och utredningsstödet inom kärnsäkerhet och strålskydd.

Oxford Research har bidragit till rapporten genom att kartlägga hur andra länder valt att organisera sitt tekniska stöd i kärnkraftsfrågor.

I rapporten föreslår Statskontoret att regeringen inrättar en teknisk stödorganisation för att stärka kompetens- och utredningsstödet inom kärnsäkerhet och strålskydd. Analysen visar att det stöd som finns i dag inte är tillräckligt effektivt och ändamålsenligt för att skapa förutsättningar att bygga ut kärnkraften. En teknisk stödorganisation kan förbättra den nationella kompetensförsörjningen, det internationella samarbetet och stärka stödet till Strålsäkerhetsmyndigheten, bland annat i myndighetens arbete med att bereda ansökningar om nya kärnkraftsreaktorer.

Kartläggningen visar på erfarenheter från andra länder

Oxford Research har hjälpt Statskontoret med att ta fram en kartläggning av hur andra länder valt att organisera sitt tekniska stöd inom kärnkraft. Fokus har varit på Finland, Frankrike, Kanada och Norge.

I rapporten diskuterar vi implikationerna av olika organisering av det tekniska stödet. Till exempel konstaterar vi att det finns för- och nackdelar med både en intern funktion, inhyst i en befintlig myndighet, och en separat organisation. En intern organisation, som bland annat Kanada har, bidrar till effektiv tillsyn och en nära koppling mellan tillsyn och utredning medan risken är att rollfördelningen blir otydlig. En extern organisation, som finns i Finland och Frankrike, är mer självständig och transparent, men skapar längre beslutsvägar med risk för att beslut tar längre tid.

Erfarenheterna från Norge visar att processen för att etablera en teknisk stödorganisation tar tid och att lärdomar behöver inhämtas från andra länder och internationella forum under hela processen.

Betydelsen av oberoende och transparens var en genomgående viktig aspekt i kartläggningen. Vi konstaterade att oavsett organisationsform behöver en TSO vara oberoende från både tillsynsmyndigheten och industrin för att behålla sin trovärdighet och förbli opartisk.

Regeringen pekar ut kärnkraften som viktig för att möta framtidens elbehov

Regeringen har med stöd av Sverigedemokraterna tagit flera initiativ för att det ska vara möjligt att bygga ut kärnkraften i Sverige i framtiden. Den energipolitiska inriktningspropositionen pekar ut kärnkraften som en viktig energikälla för att möta framtidens elbehov. I november 2023 lanserade regeringen en färdplan för kärnkraft i Sverige och i december 2023 utsågs Carl Berglöf till nationell samordnare för utbyggnad av kärnkraft. Regeringen har också tillsatt flera utredningar för att bland annat se över hur viss lagstiftning kan förändras för att främja utbyggnaden.

Oxford Research tar fram kunskap om energiomställningen

Oxford Research har lång erfarenhet av att ta fram analyser och utvärderingar kopplat till energiomställningen. Inom kärnkraft och strålsäkerhet har vi för Energimyndighetens räkning tagit fram en rapport om forskning och innovation inom kärnkraft i Sverige. Rapporten ska uppdateras under våren 2025 och den nya rapporten publiceras på vår hemsida senare i år.

För Strålsäkerhetsmyndigheten har vi arbetat med den nationella strategin för kompetensförsörjning inom strålsäkerhet i Sverige. Vi har även återkommande genomfört uppföljningar av kompetensförsörjningen inom strålsäkerhet, inklusive pekat på vilka brister som finns i kompetensförsörjningen inom området.

På uppdrag av Tillväxtverket utvärderar vi under 2024–2026 Regionalfondens politiska mål 2 (Ett grönare och mer koldioxidsnålt Europa). Inom politiskt mål 2 finansieras ett stort antal projekt som ska främja energieffektivitet och användandet av förnybar energi, utveckla smarta energisystem samt främja cirkulär ekonomi och hållbar mobilitet i städer.

Oxford Research är sedan 2024 leverantör av utvärderingstjänster på Energimyndighetens ramavtal.

Kontakta VD Ylva Grauers Berggren på ylva.grauers@oxfordresearch.se om du har några frågor om vårt uppdrag för Statskontoret eller vårt erbjudande inom analys och utvärdering.